Beter een jong gebruikte of een nieuwe lasersnijmachine of kantbank?

Als u in de markt bent voor een nieuwe machine, zoals een lasersnijmachine of een kantbank, dan heeft u veel keuzes te maken. Welk merk, welk formaat, welk vermogen, hoeveel ga ik de machine gebruiken, wat is mijn budget? Bij een van die keuzes willen we u vandaag helpen. Bent u namelijk beter af met een nieuwe machine, of juist met een jong gebruikte? Wat zijn de voor- en nadelen? We zetten ze voor u op een rijtje!

Een jong gebruikte machine is goedkoper

De eerste reden dat veel bedrijven een jong gebruikte lasersnijmachine, buislaser of kantbank kopen is omdat deze logischerwijs in aanschaf goedkoper is dan hetzelfde model in nieuwstaat. Immers, na enkele jaren gebruik is ‘de kop eraf’. De machines hebben al een tijd hun werk gedaan en we weten allemaal dat – los van de gebruikte afschrijvingsmethode – machines minder waard worden als ze meer gebruikt worden of als ze ouder zijn. Maar, en daar komt het voordeel van jong gebruikte machines – in de eerste jaren vindt meestal ook het grootste deel van de afschrijving plaats. En we hoeven niet uit te leggen wat het betekent als een machine simpelweg minder geld kost: lagere gebruikskosten, een lagere investering, lagere afschrijving, etc. Daardoor verliest de machine in uw bezit ook relatief gezien minder waarde, wat weer gunstig is voor een eventuele financiering.

Meer machine voor je geld

U kunt het ook omdraaien: voor hetzelfde geld kunt u een machine kopen die oorspronkelijk duurder was. De kwaliteit van moderne machines is tegenwoordig dusdanig goed dat het verschil met een nieuwe machine verwaarloosbaar is. Het doet in ieder geval niet af aan de totale levensduur van een machine. Sterker nog: een jong gebruikte machine wordt regelmatig bij de doorverkoop grondig nagelopen en waar nodig gereviseerd zodat hij weer in uitstekende staat verkeerd, waardoor het kwaliteitsverschil nog kleiner wordt. U krijgt dus meer machine voor hetzelfde geld. Daarnaast kan dit ook de mogelijkheid bieden om meerdere machines aan te schaffen waardoor er meer efficiëntie en capaciteit ontstaat op de productiemogelijkheden.

Jong gebruikte machines zijn zeer snel leverbaar

Als het budget of de kwaliteit van de machines voor u geen beslissende factor is, dan kan het nog wel zo zijn dat levertijd een issue is. De huidige marktomstandigheden en economische ontwikkelingen veranderen zo snel dat de vraag naar uw producten of diensten binnen enkele weken of maanden volledig verschoven kan zijn en u (onvoorzien) behoefte heeft aan extra productiecapaciteit. Met de huidige chiptekorten en andere supply chain-perikelen loopt de levertijd van nieuwe machines sterk op. Daarnaast is ook het personeelstekort voelbaar in de technische sector en kan de installatie van een nieuwe machine enige tijd op zich wachten. Een jong gebruikte machine kan echter in enkele weken worden afgebroken en weer opgebouwd worden – en dit proces kan nog verder verkort worden als de machine op voorraad staat, klaar voor installatie. Een bijkomend voordeel is dat de machine vaak werkend wordt ‘weggezet’, en dus zeer snel weer geïnstalleerd kan worden. Bij het afbreken van een machine wordt hier ook vaak rekening mee gehouden zodat de opbouwtijd zo kort mogelijk is.

Een machine – jong gebruikt of nieuw – blijft een complex product en een grote investering

Alle voordelen die hierboven zijn opgenoemd zijn alleen relevant als de machine ook daadwerkelijk in goede staat is. En dat vraagt vertrouwen. Om dat vertrouwen enigszins te verstevigen vragen wij bij Laser & Bending Machines altijd om een gedocumenteerde onderhouds- en storingshistorie van een machine als we hem inkopen. Daarnaast zullen we er alles aan doen om u de juiste keuze te laten maken. Bent u niet bekend met lasersnijmachines of kantbanken omdat u tot nu toe al het werk heeft uitbesteed? Geen enkel probleem, wij komen graag bij u langs om alle vragen te beantwoorden en u advies te geven over een passende machine.

Nadelen van een jong gebruikte machine aanschaffen

Uiteraard zijn er ook nadelen te benoemen. Want waarin zit het grootste verschil met een nieuwe machine, waarom koopt men toch liever nieuw dan gebruikt? “Dan weet ik zeker dat het goed zit”, is een veelgehoord argument. Het vertrouwen dat men heeft in een bepaalde fabrikant, de garantie dat een nieuwe machine het ‘altijd’ doet, of altijd de nieuwste technologieën hebben; allemaal valide redenen om een nieuwe machine te kopen. En daar zit gelijk het nadeel in voor jong gebruikte machines: de staat van de machine is niet altijd zeker. Hoe is de machine gebruikt, zijn er verborgen gebreken? Hoe lang kan de machine nog mee? Gelukkig is die onzekerheid grotendeels te verhelpen door 1) een grondige stand-opname te laten doen door technische experts en 2) de onderhouds- en storingshistorie van een machine op te vragen. U kunt dan goed inschatten hoeveel en waarvoor de machine is gebruikt, in welke staat hij verkeert en hoe lang hij nog mee kan. Een grondige revisie kan vervolgens de machine weer in nieuwstaat laten verkeren en de laatste zorgen wegnemen. En wat betreft de laatste technologieën: er komen de laatste jaren steeds meer machines op de jong gebruikte markt die ook alle high-tech opties hebben aangevinkt, dus als u specifiek behoefte aan een bepaald soort optie dan zijn die in veel gevallen al te vinden op de jong gebruikte markt. Ook jong gebruikte automatisering is al jaren beschikbaar en kan u nog verder helpen om uw productieproces te optimaliseren.

Kan Laser & Bending Machines mij helpen bij de aanschaf van een jong gebruikte machine?

Wij hebben jarenlange ervaring op de markt van jong gebruikte machines en kunnen onszelf – met gepaste bescheidenheid – dus wel experts noemen. We streven er altijd naar om de juiste machine te vinden voor een klant, ongeacht het beschikbare budget. De lasersnijmachines, buislasersnijmachines en kantbanken worden volledig geïnstalleerd door onze ervaren technici. We kunnen u daarbij volledig ontzorgen door ook het transport, revisie, scholing en onderhoud te verzorgen. De betrouwbaarheid van onze machines wordt gewaarborgd door nauwkeurige stand-opnames te doen bij de inkoop en deze waar nodig te reviseren.

Om u een indruk te geven van onze beschikbare machines verwijzen wij u graag naar onze voorraadpagina: https://laserbendingmachines.com/inventory/

Uiteraard staan wij u graag te woord en zijn wij bereid om geheel vrijblijvend langs te komen om de mogelijkheden verder door te nemen. Neem gerust contact met ons op via onze contactpagina.